na ratunek

Biegus łyżkodzioby na krawędzi

Przypatrzcie się dobrze, bo być może to ostatnie chwile tego gatunku. Od 2002 roku ilość par lęgowych zmniejszyła się o niemal 90%. Populację oceniano  w sezonie 2009/10 na maksymalnie 600 osobników. Organizacj Bird Life zaznacza, że były to raczej optymistyczne szacunki.  Tereny lęgowe biegusa łyżkodziobego rozciągają(ły) się od Czukotki po Kamczatkę. Zimuje w Azji południowej i południowo-wschodniej.

Za:
http://www.birdlife.org/datazone/speciesfactsheet.php?id=3060

Reklamy
Zwykły wpis

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s